O czystości w przemyśle spożywczym

preparaty do szamb preparaty do szambPrzemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi.

Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego.

Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany.

Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.

Rodzaje bezpieczników

Bezpiecznik ? podstawowy element zabezpieczający urządzenie, jego fragment lub użytkownika przed określonym czynnikiem zagrażającym.

Należy on do grupy urządzeń zabezpieczających. Zasada działania bezpiecznika powinna: być możliwie prosta (zrozumiała dla obsługi) być możliwie bezpośrednio związana z czynnikiem zagrożenia zapewniać możliwie wysoką pewność zadziałania zapewniać niski koszt produkcji lub eksploatacji bezpiecznika. Spis treści 1 Podział bezpieczników Podział bezpieczników Podział według czynnika zagrażającego bezpieczniki ciśnieniowe: nadciśnieniowe ? od nadmiernego wzrostu ciśnienia (np.

zawór bezpieczeństwa) niedociśnieniowe ? od próby uruchomienia lub blokujące urządzenie przy zbyt niskim ciśnieniu, np.
stosowane w dźwigach zabezpieczające ramię dźwigu przed spadnięciem w przypadku przerwania się węża doprowadzającego olej do siłownika bezpieczniki elektryczne topikowe gazowydmuchowe bezpieczniki gazowe: instalacji gazowej: bezpieczniki płynowe obecności gazu obecności płomienia przepływowe spawalnicze: acetylenowe przypalnikowe bezpieczniki mechaniczne: bezpieczniki blokujące ? np. broni palnej bezpieczniki dynamiczne ? np. przy wiązaniach narciarskich bezpieczniki kinetyczne bezpiecznik termiczny: przed mrozem ? instalacja CO (centralnego ogrzewania) przeciwoparzeniowe bezpiecznik przeciwpożarowy Podział według sposobu działania bezpośredni pośredni Podział według kryteriów ekonomicznych i społecznych koszt bezpiecznika lub jego eksploatacji prawdopodobieństwo zagrożenia dla ludzi wartość zabezpieczanego urządzenia Podział według krotności użycia jednokrotne wielokrotne Podział według niezawodności pewności zadziałania przy zagrożeniu selektywności zadziałania Podział według obsługi bezobsługowe ? samokasujące stan zadziałania obsługowe ? wymagają wymiany lub interwencji serwisu Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpiecznik

Chemia w domach

Kosmetyki i chemia domowa wbrew pozorom mają sporo wspólnego.

W obu tych produktach mogą znaleźć się substancje drażniące naszą skórę i źle wpływające na nasze zdrowie.

Dlatego coraz częściej można spotkać z domostwami w których stosuje się tylko i wyłącznie ekologiczne produkty. Takie eko sprzątanie nie jest droższe od chemicznego, a na pewno zdrowsze i bezpieczniejsze.

Trzeba nabrać tylko wprawy w tego typu sprzątaniu i nie zniechęcić się kiedy coś nie chce się doczyścić w trybie natychmiastowym..

Widok do druku:

preparaty do szamb