Rekuperacja cieplna

witryny cukiernicze
W układach wentylacji mechanicznej lub klimatyzacji w nowoczesnych budynkach, w tym także w domach jednorodzinnych, stosuje się rekuperację ciepła w celu zmniejszenia zużycia energii oraz dobowej stabilizacji temperatury wnętrz.

Wykorzystane ciepłe powietrze lub woda (na odpływach do kanalizacji) oddaje energię do układu, w którym ogrzewane jest świeże powietrze lub czysta woda.

Najprostszym rozwiązaniem stosowanym w układach wentylacyjnych jest rekuperator, tj. wymiennik krzyżowy. W bardziej zaawansowanych układach klimatyzacyjnych energia odzyskiwana jest z powietrza przez wymienniki ciepła w postaci paneli sufitowych. Stosowane są też układy buforujące i przechowujące energię cieplną.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekuperacja

Pasywne, czyli...?

Jeszcze niedawno domy pasywne to był temat dla pasjonatów, mało kto wiedział co to w ogóle jest.

Sytuacja uległa zmianie, w dużej części z powodu rządowych dotacji na budowę takich nieruchomości. Jednak po drodze narosło sporo mitów na ten temat.

Tak, koszty budowy są większe.

Jednak w perspektywie wieloletniej - powinno się nie tylko zwrócić, ale opłacać.

Taki nie działa tak, że nie potrzebuje żadnej energii, jednak zużywa jej...
nawet dziesięciokrotnie mniej.
Czy warto? Może jednak warto się zastanowić, zanim zaczniemy budowę naszego wymarzonego domu.

Termowizor i kamera termowizyjna

witryny cukiernicze
Termowizor ? optoelektroniczne urządzenie obrazowe analizujące tzw.
temperaturowe promieniowanie podczerwieni.

Występuje w wersjach obserwacyjnych oraz pomiarowych. Na Zachodzie urządzenia te występują głównie pod nazwami będącymi odpowiednikami nazw: kamera termiczna, termograficzna lub kamera podczerwieni, zwłaszcza gdy z kontekstu wynika, że jej zakres czułości widmowej obejmuje pasma 3-5 lub 8-13 mikrometrów.

Pasma te pokrywają się z obszarami wysokiej przepuszczalności atmosfery dla promieniowania podczerwonego. Termogram parowozu wykonany kamerą wysokiej rozdzielczości O atrakcyjności zobrazowań bądź badań metodą termowizyjną decyduje wszechobecność promieniowania temperaturowego, zbyteczność stosowania jakichkolwiek zewnętrznych źródeł oświetlenia, znacznie mniejszy wpływ mgieł, dymów oraz klasycznych dla promieniowania widzialnego oddziaływań maskujących.

Zdolność aparatury do tworzenia, w czasie rzeczywistym, zobrazowań mikrozmian w rozkładach temperatury stwarza unikatowe możliwości obserwacji, wykrywania oraz diagnozowania stanu badanych obiektów.

Operator kamery decyduje o sposobie różnicowania tych rozkładów w obrazie wyjściowym (zobrazowania czarno-białe, biało-czarne lub kolorowe z różnym doborem skal). Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Termowizor.

Widok do druku:

witryny cukiernicze